Ciasto które rozpływa się w ustach.. Zrobiłam je pierwszy raz i już jest moje ulubione. Najlepiej podane na ciepło- mokre czekoladowe ciasto.. Dla wielbicieli czekolady takich jak ja :)
Składniki na ciasto:
200 g orzechów włoskich
450 g mąki pszennej
40 g kakao w proszku
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g brązowego cukru
150 g białego cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
6 jajek (wielkość M)
400 ml oleju rzepakowego
100 g śmietany kremówki
100 g posiekanych migdałów
150 g mlecznej czekolady
na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
100 g kremówki
Przygotowanie:
Przygotować blaszkę, następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. (piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni)
Posiekać orzechy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, dodać każdy rodzaj cukru, sól, olej, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Wrzucić orzechy, migdały i startą czekoladę.
Ciasto przełożyć na blaszkę i wyrównać. Piec 25 min. Po upieczeniu odstawić na 30 min.
Przegotować przez ten czas polewę: czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć z śmietaną do miseczki. Całość wstawić do rondla wypełnionego gorącą wodą, stopić nie przerywając mieszania. Podgrzewając na małym ogniu, aż czekolada zupełnie się roztopi. Polewę rozsmarować na cieście. Pokroić i gotowe :)
Smacznego! :)
Na jaka blaszke jest to ciasto?
OdpowiedzUsuń