wtorek, 4 listopada 2014

Tortellini z brokułami i boczkiem z sosem serowo-czosnkowym

Składniki:

  • 400 g paczka tortellini
  •  25 dag boczku wędzonego 
  • 1/2 brokuła 
  • 200 g serka wiejskiego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie, 5 min od zagotowania. Boczek kroimy w szersze paski i przysmażamy na patelni, gdy będzie rumiany wysypujemy tymianek, paprykę, pieprz. Chwile mieszamy przysmażając, uważając aby nie przypalić przypraw. Dodajemy do ugotowanego tortellini, mieszamy, dodajemy brokuły, lekko mieszamy. 
Sos- do garnka dodajemy odrobinę wody (1/3 szkl.), serek wiejski, jogurt, sól, pieprz, bazylię, starty czosnek. Gotujemy około 5 min. Tortellini, boczek, brokuły zalać sosem w żaroodpornym naczyniu i  wstawić nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10 min. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz