niedziela, 2 listopada 2014

Jablecznik z bezą na kruchym spodzie

Składniki:


    Ciasto:

    • 1¼ szklanki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • ½ kostki masła
    • szczypta soli

    Masa:

    • 1½ szklanki cukru
    • ¼ szklanki mąki
    • 6 żółtek
    • 1 szklanka śmietanki kremówki
    • 5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
    • szczypta soli
    • cynamon wedle uznania

    Beza:

    • 6 białek
    • ½ szklanki cukru
Mąkę z cukrem, solą i masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem, a potem rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, następnie lekko podpiekamy w piekarniku.


Przygotowujemy masę: w misce ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy.

Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu ścięcia się masy (ok. 1 godziny).


Na upieczony placek wykładamy pianę dobrze ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia bezy.

Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz