poniedziałek, 3 listopada 2014

Krówka


chyba całkiem smacznie wygląda :)


Ciasto dla wielbicieli słodyczy! Jest ono niesamowicie pyszne, dla smakoszy budyniu, bitej śmietany i masy kajmakowej. kto tego nie lubi? :) Moja propozycja :


SKŁADNIKI:

Biszkopt
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa budyniowa

  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
Bita śmietana 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 2 śnieżki
Dodatkowo:
  • duża paczka herbatników (ok. 250g)
  • 1 puszka słodkiego ugotowanego mleka skondensowanego
  • do dekoracji czekolada do starcia lub posypka 
PRZYGOTOWANIE:


Składniki na biszkopt powinny mieć Temp. pokojową.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy do szklanej miski. 
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier.
Ubita piana musi być sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dorzucamy po jednym żółtku. 
Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Używamy do tego drewnianej łyżki lub szpatułki.
Ciasto przekładamy do formy wylożonej na dnie papierem do pieczenia. Boki pozostawiamy suche. Pieczemy w 200 st.C przez 15 min. Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Powinien on być suchy. 
Przez czas pieczenia biszkoptu przygotowujemy masa budyniową. Mąkę, żółtka i cukier rozmieszać z niewielką ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać wymieszane składniki i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z jedną kostką masła. 
Przygotować bitą śmietanę:  śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem.
Krem budyniowy  wyłożyć na biszkopt. Na kremie wyłożyć herbatniki i rozsmarować na nich masę kajmakową. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i i udekorować np. startą czekoladą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz