Babka marmurkowa
Składniki:
- 300g margaryny lub masła
- 270g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 375g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka (temp. pokojowa)
do części kakaowej:
- 20g kakao
- 20g cukru
- 2-3 łyżki mleka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach
na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier,
cukier waniliowy, aromat i sól.
- Kolejno dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
- Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty
miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę
mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszając chwilkę,
tylko do połączenia składników.
- 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć
na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Babkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz